Daniel Mattison
Image default
Recreation / Travel

Landmannalaugar

Het binnenland van IJsland is onbewoond en maar 2 à 3 maanden per jaar te bereiken. U dient een 4WD auto te hebben om de zogenoemde F-wegen te berijden.

U kunt alleen het binnenland in als de routes officieel geopend zijn. Houd er rekening mee dat het weer altijd invloed heeft op de begaanbaarheid van de routes in het binnenland. Zorg dat u voldoende brandstof heeft voor de auto en voldoende eten en drinken bij u heeft. Dit is onderweg niet te koop! Er zijn weinig overnachtingsmogelijkheden in het binnenland. Het kan daarom zijn dat u soms wat verder moet rijden naar de populaire bezienswaardigheden.

Rivierdoorsteken

Graag geven wij u enige tips om zo veilig mogelijk een rivier door te steken:

  • Stop altijd voor een rivierdoorsteek en verken de rivier te voet. Als u er te voet niet door kunt omdat het te diep is, kan het met de auto ook niet. 
  • Wij raden u aan een paar goedkope gymschoenen aan te doen.
  • Bij twijfel kunt u beter wachten tot er een andere auto komt (in het hoogseizoen is er redelijk veel verkeer van bijv. IJslanders op de grote doorgaande binnenlandroutes). Laat deze auto eerst gaan en spreek af dat zij aan de overkant op u wachten.
  • Let op de aanwezigheid van grote stenen/rotsen onder water en op de diepte.
  • Vaak is het breedste deel van de rivier de beste plaats om door te steken. 
  • Schakel bij een rivierdoorsteek altijd de vierwielaandrijving en (indien aanwezig) de lage gearing in.
  • Doof de lichten en open uw ramen wanneer ze elektrisch bediend worden. 
  • Rij langzaam en in de eerste versnelling de rivier door en gebruik de koppeling niet!
  • Rij nooit door een rivier, die te diep is. Dit is uiteraard afhankelijk van uw voertuig (hoogte van de luchtinlaat en evt. andere kwetsbare delen). 
  • Kijk goed naar de stroming, heeft u de stroming mee of tegen is de stroming sterk of zwak.
  • De waterstand van een rivier kan in korte tijd flink toenemen, waardoor een rivierdoorsteek op een officiële doorwaadbare plaats onverantwoord kan worden. Een rivierdoorsteek die ‘s morgens geen problemen oplevert, kan ‘s avonds onbegaanbaar zijn. –  een rivier verlegt soms zijn stroom waardoor zichtbare, oude sporen niet meer de juiste zijn.

Landmannalaugar

U kunt vanaf de zuidkust per 4WD auto op 2 manieren naar Landmannalaugar rijden. Via de oostelijke zijde over weg #F208 via de Eldgjá. De ‘vuurkloof‘ Eldgjá heeft een prachtige waterval. Het is aan te raden om te stoppen. U kunt de kloof inlopen en weer terug, bijvoorbeeld tot aan de waterval Ófaerufoss. Deze weg is avontuurlijker dan de westelijke zijde. Er zijn rivierdoorsteken en de weg is ruiger. 

Bij Landmannalaugar kunt u de auto neerzetten en te voet verder gaan. Er is een camping en een hut en er zijn toiletten. In de zomer staan er 2 oude Amerikaanse schoolbussen die dienst doen als winkel met beperkt assortiment en als café.

Het kleurrijke Landmannalaugar kent iedereen van foto’s. Dit gebied wordt vaak de parel van het binnenland genoemd en het is moeilijk om het in woorden te omschrijven. De ligging tussen steile bergen, aan het einde van het donkere rhyoliet lavaveld maakt het een zeer bijzonder (wandel)gebied. De bekendste wandeling is naar de top van de Bláhnúkur. Het pad is soms steil maar niet moeilijk te lopen. Eenmaal boven wordt u beloont met prachtige vergezichten over het hele gebied. U kunt dezelfde weg terug gaan dan is de wandeling twee uur of u kunt aan de achterzijde van de berg verder wandelen over het lavaveld Laugahraun en terug gaan, dan is de wandeling drie uur. Er zijn ook langere wandelingen mogelijk. Houd u er rekening mee dat u soms riviertjes moet doorwaden en niet onvoorbereid op pad gaat. De weersomstandigheden kunnen snel omslaan. Ga altijd met een gedetailleerde kaart, kompas of GPS op pad. Er ontspringen verschillende warme en koude bronnen aan de voet van het lavaveld. U kunt hier heerlijk badderen. Er is een platform waar u zich kunt omkleden. Landmannalaugar is gelegen in het Fjallabak Natuurreservaat, dat is opgericht in 1979 en 47.000 hectare beslaat. Het landschap is gevormd door vulkanisme en geothermische activiteiten. 

https://www.askja.be/bestemming/ijsland/467/home